Home » Wijnhuis » Cascina Pastori Colombo

Cascina Pastori Colombo

Traditionele mousserende wijnen uit Piemonte

Cascina Pastori Colombo ligt in het hart van de Alta Langa, een nog gedeeltelijk ongerept gebied in Piemonte. Het wijndomein is gevestigd in het plaatsje Bubbio in de provincie Asti dat 20 minuten rijden is vanaf Barolo in Piemonte.

De wijnen van dit wijnhuis zijn inmiddels zeer geliefd bij liefhebbers en restaurant eigenaren en daarom ook moeilijk verkrijgbaar. Het zijn dan ook heerlijke mousserende wijnen die goed in de smaak vallen. Er is dan ook altijd een goede gelegenheid om een glaasje van deze wijn in te schenken.

Cascina Pastori Colombo

In 2004 kocht eigenaar Antonio Colombo, een befaamde cardioloog, de eerste hectares wijngaarden aan. Inmiddels beschikt hij over 10 hectares. Het domein is omgeven door een landschap van stiltes en bossen met vruchtbare grond. Bovenal verbeteren deze omstandigheden de kwaliteit van de pinot nero druif. De teelt in dit Piemontese productiegebied is al in 1871 aangetoond. Met andere woorden een ideale omgeving. Allereerst, de positieve invloed van de wind die uit de Ligurische Zee komt. Als tweede, de bodems die rijk zijn aan kalksteen en klei. Als derde, de temperatuurschommelingen van minstens 10 graden Celsius tussen dag en nacht. Al deze componenten zorgen dus voor een gunstige rijping van de druiven en daarmee voor een kwaliteitswijn.

Metodo Classico

Met hulp van meester wijnmaker en oenoloog Riccardo Cotarella is een droom uitgekomen. Antonio Colombo onderscheidt zich op bijzondere wijze. Zeker met zijn bijzondere kwaliteit pinot noir alsook met de mousserende wijntraditie die verband houdt met de Alta Langa-denominatie. Met andere woorden, de metodo classico van Piemonte. Bij deze methode vindt de tweede gisting in de fles plaats. Deze procedure past men ook toe bij de grote wijnhuizen in de Champagne. De wijnen ontvangen dan ook regelmatig drie rode wijnglaasjes van Gambero Rosso. Dit is de hoogst haalbare score.

Antonio Colombo vindt ecologische duurzaamheid een essentiële factor. Dus maakt hij in zijn productiesysteem zeer minimaal gebruik van mechanische middelen. Daarnaast gebruikt hij tussen de wijnstokken alleen pesticiden met een zeer lage impact. 

Tegenwoordig volgt zijn zoon Andrea Colombo de dagelijkse activiteiten. Ook aan zijn zijde staat niemand minder dan Riccardo Cotarella.