Home » Wijnhuis » Colué

Colué

Historische kelder waar sinds 1800 wijnen geproduceerd worden

De eerste kern van de Colué wijnmakerij dateert uit de eerste helft van de negentiende eeuw. In 1824 verwierf de familie Oddero in Diano d’Alba het eerste land samen met de boerderij. Hier is de wijnmakerij nog steeds gevestigd.

Zijn geschiedenis is altijd verbonden geweest met de wijnstokken van de Langa-heuvels en heeft rond het midden van de twintigste eeuw een voortrekkersrol gespeeld bij de duidelijke veranderingen. Deze leidden tot de ontwikkeling van de teelt- en vinificatieprocessen die de Barolo- en Barbera gebieden kenmerken.

Fabrizio Torchio 

Fabrizio Torchio beheert de wijngaarden sinds 2019 en zorgt voor de wijnbereiding van druif tot fles. De wijngaarden bevinden zich voornamelijk in de gemeente Diano d’Alba. Naast de Actus Nebbiolo d’Alba mousserende rosé wijn, worden er o.a. ook Barolo, Nebbiolo en Barbera wijnen geproduceerd.

Handmatige druivenoogst zonder chemische toevoegingen

De smaak van de wijnen moet de kennis, traditie, passie en unieke link naar het grondgebied van Colué overbrengen. Daarom zoekt de wijnproducent naar aroma’s waarin bepaalde noten weerklinken die herinneringen aan de oorsprong van het land en de geschiedenis in de smaak tot uiting brengen.

De wijngaarden beschikken alle over de best mogelijke blootstelling: zuid, zuid-oost. Dit zorgt voor de volledige lichtbehoeften van de soort. Ondanks de komst van mechanisatie, blijft Colué de kunst beoefenen om volledig met de hand te oogsten. Daarnaast gebeurt het pletten en fermenteren zonder chemische toevoegingen. De reden hiervoor is om de tradities en de cultuur van wijn te behouden die door de grootouders zijn doorgegeven. Dus worden de wijnen jarenlang liefdevol verwend, van de wijnstok tot de fles met constante monitoring in het vat. Dit alles maakt Colué een kleine producent van geweldige wijnen.