Home » Wijnhuis » Monte Maletto

Monte Maletto

De nieuwe sensatie uit Piemonte met uitmuntende wijnen.

Antonio Galloni schreef lovend over de wijnen van Monte Maletto en beoordeelde de rode wijn “Sole e Roccia” 2021 met maar liefs 95 punten!

Ook de vino bianco “Vecchie Tonneaux Erbaluce” wordt met 93 punten hogelijk gewaardeerd om zijn super expressiviteit en vele bijzondere facetten.

Voor Galloni en andere wijncritici wordt Monte Maletto de nieuwe rijzende ster uit Piemonte.

Gian Marco Viano is een jonge wijnproducent die heeft geholpen om een van de belangrijkste locaties van Italië, Carema, nieuw leven in te blazen.

Een unieke stijl wijnen uit de Carema

Voordat Carema op het toneel verscheen, werd Carema geconfronteerd met een crisis waarbij een generatie druiventelers een leeftijd bereikten waarop ze dit ongelooflijk moeilijke terrein niet langer konden bewerken. Gian Marco’s eerste wijn, de 2015, werd hier geboren. Dit land was voornamelijk eigendom van een ouder echtpaar dat het land gratis aan Gian Marco aanbood in ruil voor zijn belofte het op te knappen. Hun plan was om hem uiteindelijk kosten in rekening te brengen, aangezien dit de enige manier is om mensen te stimuleren een land dat zo moeilijk te bewerken is, nieuw leven in te blazen.

Gian Marco heeft de geheimen van het bouwen van wijnstokken in deze specifieke omgeving van lokale wijnmakers omarmt en besloten zijn wijngaarden te beheren met het grootste respect voor het milieu, zonder gebruik te maken van chemicaliën.

Elegante en verfijnde wijnen uit Piemonte

Gian Marco Viano gebruikt alleen producten die zijn goedgekeurd door de biologische landbouw. Een gezonde en respectvolle wijnbouw, die gebaseerd is op een productiefilosofie waarbij de wijn een directe herkomst is van de druiven.

Het dorp vormt een kom in de berghelling dat grenst met Valle d’Aosta. De wijngaarden zijn terrasvormig en de planten groeien op pergola’s, wat het handelsmerk is van Carema.

Zijn wijn is het bewijs van het potentieel van de regio voor het produceren van terroir gedreven rode wijnen van hoge kwaliteit die kunnen wedijveren met de meer gerenommeerde wijnen uit Nebbiolo, Piemonte.

De rode wijnen uit Carema, op basis van Nebbiolo, zijn prachtig elegant, verfijnd en met heerlijke fruittonen. Uniek en heel anders dan Barolo of Barbaresco.