Home » Wijnhuis » Marcalberto

Marcalberto

Specialist in klassieke mousserende wijnen

Wijnhuis Marcalberto

Marcalberto is een kleine familie gerunde wijnmakerij gespecialiseerd in de productie van klassieke mousserende Italiaanse wijnen. Het wijndomein is gelegen in Santo Stefano Belbo, in het hart van de Asti Langhe. Dit kleine ambachtelijke huis is opgericht door oenoloog Piero Cane die met succes zijn kleine productie op de markt bracht vanaf 1996. Tegenwoordig runnen zijn zonen Marco en Alberto de wijnmakerij aan wie de naam van het wijnhuis is opgedragen.

Authentieke mousserende wijnen

De eigenaren van Marcalberto produceren hun mousserende wijnen op authentieke wijze. Alle mousserende wijnbases worden bijvoorbeeld op natuurlijke wijze geklaard door statische decantatie. Dit gebeurt zonder filtratie of klaring.

Marcalberto verbouwt zijn wijngaarden met chardonnay en pinot nero. De wijngaarden strekken zich uit over 9 hectare langs de gemeenten Calosso, Cossano Belbo en Santo Stefano Belbo. De bodems hebben een mergel-kalkhoudende samenstelling. De wijnkelder is afkomstig van een 19e-eeuws historisch huis en is gebouwd in steen en tufsteen. Daarmee is het de ideale plek voor het rijpen van mousserende wijnen op gebottelde gisten. De familie Cane beheert het volledige productieproces met grote competentie. Van de fermentatie in kleine houten vaten tot de vergisting op de fles met verfijningen op de gisten van minimaal 2 jaar.

Hoge waarderingen van Gambero Rosso

Al jaren ontvangt de Blanc de Blancs van Marcalberto de hoogste score van 3 rode glazen van de Gambero Rosso. Dit wijnhuis is met recht een producent van kwaliteitswijnen die kenmerkend zijn voor deze regio.

Het kleine familiebedrijf is het enige in Italië dat de Coquard Marmonnier-pers gebruikt. Rechtstreeks aangekocht uit de Champagnestreek. Deze pers die veel gebruikt wordt in de Champagnestreek, zorgt voor een betere knijpdichtheid, waardoor een duidelijker most wordt verkregen.