Home » Wijnhuis » Corino

Giovanni Corino

Uitzonderlijke kwaliteit Barolo en Barbera d’Alba

Corino

Wijnhuis Corino Giovanni uit Piemonte levert met o.a. vijf schitterende Barolo’s en een heerlijke Barbera d”Alba, Langhe Nebbiolo en Dolcetto een belangrijke bijdrage aan ons assortiment.

Corino is een echt famillebedrijf waarvan de historie van het domein terug gaat tot 1952. Giuliano Corino (zoon van Giovanni) en zijn vrouw Stefania staan sinds 2005 aan het hoofd van deze gerenommeerde azienda agricola. Het wijnhuis ligt nabij het stadje La Morra in de Barolo. Ook hun zoon Andrea (hier op de foto) is zeer actief en reist de wereld over om de wijnen onder de aandacht te brengen. Het wijnhuis telt 9 hectare wijngaarden en realiseert een jaarlijkse productie van circa 50.000 flessen.

In 1987 sloeg het wijnhuis een innovatieve weg in het wijnbereidingsproces in. De familie wilde hoe dan ook de territoriale indruk van de eerste groene oogst behouden om superieure kwaliteit te bereiken. Daarnaast experimenteerden en innoveerden ze vervolgens met kortere temperatuur gecontroleerde fermentaties. Ze experimenteerden eveneens met veroudering in kleine vaten van Frans eiken.

Zeer goede prijs/kwaliteit verhouding

De filosofie van het bedrijf is gebaseerd op een aantal fundamentele principes. De eigenaren dragen nadrukkelijk uit dat elke wijn die zij produceren – van eenvoudig tot complex – aan dezelfde hoge kwaliteitseisen moet voldoen.

Bij Corino staat superieure kwaliteit bovenaan

Corino vermindert de opbrengst van de wijnstok tijdens de zomermaanden door twee keer te snoeien om de trossen zorgvuldig te selecteren. Hierdoor bereiken de resterende druiven een perfecte rijpheid en balans. Dit resulteert uiteindelijk in een superieure kwaliteit.

De druiven worden tijdens de oogst met de hand geplukt. Hierdoor vindt er een verdere selectie van de druiven plaats. Het meeste werk in de wijngaard is handmatig, waardoor het mogelijk is om een goede controle uit te voeren.

Corino is voortdurend op zoek naar de juiste balans tussen moderniteit en traditie.

Met respect voor de omringende natuur

Respect voor de natuur en omgeving gaat samen met aandacht en zorg voor de wijngaarden. Daarom worden er geen pesticiden en kunstmatige meststoffen gebruikt. De alcoholische fermentatie gebeurt spontaan, zonder toevoeging van gisten. Daarnaast filteren ze de wijnen niet. Bij de botteling ligt het sulfietniveau normaliter 50% lager dan de Italiaanse wet maximaal toe staat. 

Wij hebben veel respect voor deze sympathieke, hardwerkende familie die niet alleen heel verantwoorde maar ook verrukkelijke kwaliteitswijnen voortbrengt.