Home » Wijnhuis » Ernesto Ruffo

Ernesto Ruffo

Winnaar van de WineHunter Award 2020 voor de Amarone 2010 (gold)

Ernesto Ruffo

Ernesto Ruffo produceert samen met zijn zoon Leonardo (hiernaast op de foto) wijnen op ambachtelijke wijze (artisan wines). De wijnen kenmerken zich door een ongelooflijke kwaliteit en worden in zeer beperkte oplagen op de markt gebracht. De Amarone Valpolicella Riserva DOC 2008 heeft zelfs een oplage van slechts 684 genummerde flessen. Deze absolute kwaliteitswijn is zeer gewild en kan dan ook met recht een cultwijn worden genoemd. The Wine Connection heeft de bijzondere eer om deze unieke wijn voor Nederland te importeren en distribueren tezamen met de adembenemende Valpolicella Superiore Campogadis en Basaltico Rosso Veronese

Top Amarone, Valpolicella Superiore en Basaltico

De druiven groeien op de hellingen van San Briccio op een bodem van vulkanisch basalt wat dit wijndomein een bevoorrechte uitzonderingspositie geeft op andere wijnproducenten afkomstig uit het Valpolicella gebied. Door de extreem goede drainage eigenschappen van de bodem en de beschutte locatie van de wijnstokken, kunnen in principe alle jaargangen een voortreffelijke Amarone en Valpolicella Superiore voortbrengen.

Bij de Amarone worden de druiven, voordat ze geperst worden, 3 tot 4 maanden gedroogd in speciale drooghuizen om de druiven om te zetten in rozijnen en de suiker te concentreren wat de wijn meer alcohol en body geeft. Het donkere, dessert-achtige fruit wordt aangevuld met sterke zuren en een beetje bitterheid wat de wijn een sensueel karakter geeft. De Amarone wijnen liggen maar liefst 90 tot 100 maanden op barrique. De productie van Amarone is erg arbeidsintensief, waardoor de prijzen hoger zijn dan in vele andere regio’s.

Ernesto Ruffo - The WineHunter award
Award-De Grote Hamersma-9,5

De Valpolicella Superiore geeft een ware zintuigelijke explosie net als de overige twee grote wijnen van Ernesto Ruffo. De druiven worden zachtjes op matten gedroogd voor ongeveer 30 dagen. De wijn rijpt op eikenhouten vaten gedurende 24 maanden. De wijnen kenmerken zich door een mooie viscositeit in het  glas en een  grote volheid. Een mooie structuur en ruggengraat geven de wijn een zekere gratie en finesse om de intense vruchten te weerstaan. De afdronk is diep en lang wat al een wijnervaring op zich is. De Valpolicella Superiore Campogadis 2013 is door DGH gewaardeerd met een 9,5. Deze wijn wordt ook wel A masterclass in a glass genoemd.

Om de kwaliteit te waarborgen mag alleen een select groepje familieleden de druiven met de hand plukken om te voorkomen dat de druiven voortijdig breken. Deze zorgzame aanpak vind je ook terug in de manier waarop met de natuur en de wijngaarden wordt omgegaan, waarbij wordt afgezien van het gebruik van pesticiden. Als alternatief voor pesticiden worden insecten met lokstoffen (feromonen) in speciaal daarvoor opgehangen flessen gelokt.

Met veel passie worden, via klassieke – en traditionele productietechnieken, kleine hoeveelheden wijn geproduceerd, bestemd voor een klantenkring die in staat is om de ultieme kwaliteit te waarderen.