Home » Wijnhuis » Franco Toros

Franco Toros

Smaakvolle wijnen uit Collio Friulano

Franco Toros

Azienda Agricola Franco Toros is gevestigd in Cormons, in het hart van de Collio Friulano, een heuvelachtig gebied tussen Friuli en Slovenië dat zeer geschikt is voor wijnbouw dankzij het klimaat en de kwaliteit van de bodem. De Julische Vooralpen in het noorden, die de noordelijke koude luchtstromen beteugelen, de nabijgelegen Adriatische Zee die helpt om zowel dagelijkse als seizoensgebonden temperatuurschommelingen te beperken en het terrein bestaande uit mergel en zandsteen, creëren het ideale terroir.

De familie Toros vestigde zich aan het begin van de vorige eeuw in Novali en sindsdien hebben verschillende generaties aan het roer van het bedrijf gestaan. Maar het was Mario, de vader van de huidige eigenaar Franco, die de bedrijfsactiviteit op de wijnbouw richtte die zich uitstrekte over alle 10 hectare van het landgoed.

Recentelijk heeft Franco de kelder volledig gerenoveerd. Deze is uitgerust met moderne apparatuur en een grote uitgegraven kamer waar de eikenhouten vaten liggen om plotselinge temperatuurschommelingen te voorkomen.

Nationale – en internationale waardering voor dit kleinschalige wijnhuis

Het assortiment wijnen wordt geproduceerd uit de typische wijnstokken van de regio, maar de drie meest interessante wijnen zijn Friulano, fijn en delicaat, Pinot Grigio en Pinot Bianco, twee superklassieke wijnstokken uit het gebied waar de naam Pinot staat voor ‘kleine dennenappel “, die, mits verstandig gevinifieerd, verandert in een van de beste wijnen ter wereld. De druiven worden met de hand geplukt en met de grootste zorg behandeld. Smaak is het handelsmerk van zijn wijnen die worden geboren in een van de mooiste wijnbouwgebieden van Italië, de Collio. Hier, waar het microklimaat mild en bijzonder gunstig is bestaat de bodem, die plaatselijk “ponca” wordt genoemd, uit mergel en zandsteen die voeding en mineraliteit garanderen. Deze gunstige omstandigheden leveren wijnen op die in staat zijn om te verrassen door hun karakter en persoonlijkheid. Inmiddels zijn de wijnen van Toros met succes de grenzen van Italië overgestoken en hebben ze welverdiende nationale en internationale erkenning gekregen.

Wijnschrijver Harold Hamersma beoordeelde de wijnen met de hoge scores 9 en 9+ : “Prachtproducent” en “Noord-Italiaanse buitencategorie”