Home » Wijnhuis » Guido Rivella

Guido Rivella

Guido Rivella was ruim 40 jaar de vaste wijnmaker van Gaja

Guido Rivella

De wijnen van Guido Rivella kunnen in één woord worden samengevat: Perfectie. Niet zo verwonderlijk ook dat Rivella sinds 1970 als vaste wijnmaker van Angelo Gaja het een en ander weet over het maken van Barbaresco. Samen met Angelo Gaja heeft Guido Rivella de moderne Barbaresco geïntroduceerd.

Hoewel de azienda pas in 2010 werd opgericht, bezat de familie Rivella praktisch de hele Montestefano cru in Barbaresco gedurende de negentiende eeuw. Tegenwoordig komt 70% van hun druiven uit Montestefano, hoewel ze ook 0,5 ha leasen op Barbaresco’s Fausoni cru in Neive van Silvia Rivella’s schoonfamilie.

Guido’s dochter, Silvia, runt een fantastische B&B waar de mooiste biologische en locale producten worden geserveerd. Slapen tussen de wijngaarden en boven de eeuwenoude wijnkelders is een droom die in dit gedeelte van de Piemonte werkelijkheid wordt.

Wijnstokken tussen de 40 en 60 jaar oud

De Rivella’s voeren in augustus een groene oogst uit en laten 30-33% van de trossen achter om een volledige rijping aan te moedigen, wat niet moeilijk is, aangezien de meeste van hun wijnstokken tussen de 40 en 60 jaar oud zijn. Nadat de druiven zijn geplukt, worden ze onmiddellijk geplet en in kleine stalen vaten gedaan voor fermentatie (maximaal 1800 Lt). De fermentatie duurt ongeveer 20 dagen. Gedurende deze 20 dagen wordt de wijn opgepompt en de schillen zachtjes naar beneden gedrukt. Dit wordt gedaan om zoveel mogelijk smaak uit de druiven te halen zonder de pitten te breken (groene tannines). Na deze 20 dagen wordt de wijn overgebracht naar houten vaten (barrique) en wordt het resterende sap uit de schil geperst (niet meer dan 15%). De wijn wordt 18/20 maanden gerijpt in barrique en vervolgens 5 maanden in stalen en betonnen tanks om het te stabiliseren. Daarna is de wijn klaar om gebotteld te worden.