Home » Wijnhuis » Lapo Berti

Lapo Berti

De passie van Lapo Berti

Biologische wijnen uit Italie

Lapo Berti runt een wijngaard van 2 hectare in Piemonte. Zijn passie is om “hands of” Nebbiolo te maken van veel verschillende cru’s van de DOCG Barolo met biologische druiven.

Geboren in Toscane, begon hij zijn carrière bij Selvapiana voordat hij naar Piemonte verhuisde, waar hij nu werkt als fulltime wijnmaker voor Enzo Boglietti. Zijn rondtrekkende verleden omvat ontmoetingen met de beroemde Roberto Voerzio (Barolo), Nicolas Potel en vervolgens Michel Picard in Bourgondië. Als meest invloedrijke ontmoeting beschouwt hij zijn tijd met Stephen Pannell in het McLaren dal.

Na zoveel jaren ervaring te hebben opgedaan, lijkt hij zich nu definitief te hebben gevestigd en dit zijn de eerste wijnen die zijn naam dragen. Zijn ambitie is om op de meest eenvoudige manier een Nebbiolo te maken die trouw is aan de kenmerken van de druif, de wijngaard en het wijnjaar.

Het wijnproces van zijn Barolo

Half oktober zijn de druiven met de hand geplukt. De trossen worden de ochtend na het plukken gekneusd  om een kleine pre-fermentatie-maceratie mogelijk te maken. De fermentatie is spontaan en berust op de inheemse gisten, die deels plaatsvindt in stalen tanks en deels in open vaten. In beide gevallen bleef de wijn iets meer dan drie weken op de schil. De wijn wordt vervolgens bijna dertig maanden overgebracht naar gebruikte vaten (vaten werden voor het eerst gebruikt in 2006 en 2009) voor malolactische conversie en rijping.