Home » Wijnhuis » Luigi Oddero

Luigi oddero

“Wine is the poetry of the earth” 

Luigi Oddero

Quote van schrijver en interviewer Mario Soldati.

Het wijnhuis werd opgericht door Luigi Oddero, een wijnmaker en een zeer nieuwsgierige en beschaafde man, diep verliefd op zijn land, de Langhe. Een landheer, zoals Mario Soldati hem beschreef in zijn interview uit 1975, dat werd gepubliceerd in het boek Vino al Vino. Een man die een praktische geest en een langetermijnvisie combineerde, goed voor de fusie tussen energieën uit het verleden en de vaardigheid om vooruit te kijken.

Een charismatisch figuur, balancerend tussen vooruitgang en behoud, altijd zijn aandacht gericht op technische innovatie, maar zonder ooit de geschiedenis van zijn familie uit het oog te verliezen, die begon in de jaren 1800 met zijn grootouders, wijnmakers en wijnhandelaren zelf.

Luigi, terwijl hij druk was met het experimenteren met en het planten van internationale variëteiten, gaf altijd de voorkeur aan de inheemse variëteit van Langhe, Nebbiolo, en aan alle andere lokale traditionele druiven, zoals Barbera, Dolcetto en Freisa. In recentere tijden bleef hij de traditionele wijnbereidingsmethode van Barolo volgen door grote vaten te gebruiken.

Luigi was niet alleen een wijnboer. Gedreven door de passie voor zijn land, verbouwde hij ook hazelnoot- en perzikbomen en andere typische vruchten van de heuvels van Langhe.

Tegenwoordig, na de dood van Luigi, wordt de wijnmakerij beheerd door zijn vrouw Lena en kinderen Maria en Giovanni, die zijn vernoemd naar hun overgrootouders, met wie de geschiedenis van de wijnmakerij begon. En dus staat traditie voor continuïteit, de rode draad door verleden, heden en toekomst.