Home » Wijnhuis » Muraje

Muraje

Cultwijnhuis uit Piemonte (Carema)

In het lokale dialect verwijst Muraje naar de imposante rotswanden die de met wijnranken begroeide terrassen langs de steile hellingen van het buitengewone amfitheater van Carema in het noorden van Piemonte. De wijnstokken worden hoog en vormen pergola’s. De wijngaarden zijn gemiddeld 50 jaar oud.

Eeuwenlang hanteren ze hier deze wijnbouwtechniek die de productie mogelijk maakt van misschien wel de meest boeiende expressie van Nebbiolo. De in Carema geplante Nebbiolo is een van de zeldzame Picotener- of Picotendro-kloon, die zich gracieus heeft aangepast aan de hevige regenval en hoge temperaturen.

 

Adembenemende wijnbouwzone

Verliefd op deze omgeving lanceerden Federico en Deborah Santini het wijnhuis Muraje in 2016, na het herstel van 1,3 hectare percelen met oude wijnstokken.

Federico en Deborah vinificeren hun etherische wijnen in een kleine garage verscholen tussen de kronkelende straatjes van het historische Carema.

De Carema DOC is een van de meest adembenemende wijnbouwzones ter wereld. Op slechts 18 hectare aan wijngaarden. Er worden niet meer dan 60.000 flessen Carema DOC per jaar geproduceerd , waardoor deze op Nebbiolo gebaseerde wijnen een zeldzame vondst zijn.

 

Vlaggenschip Carema Sumié

Muraje wordt beschreven als “een cult Carema-wijnmakerij”, met zijn beperkte beschikbaarheid en zijn steeds bekendere reputatie onder verzamelaars. Hun vlaggenschip Carema Sumié is tegenwoordig één van de meest gewilde wijnen uit Piemonte, die alleen op toewijzing wordt verkocht en “bijna” onmogelijk te verkrijgen is.