Home » Wijnhuis » Passopisciaro

Passopisciaro

Etna wijnen met het karakter van een Bourgogne wijn

Eigenaar Andrea Franchetti was één van de eerste wijnprocenten die, nadat hij een aantal percelen rondom de Etna had gekocht, serieuze kwaliteitswijnen aan de voet van de vulkaan de Etna ging produceren. Zijn beroemde rode wijnen worden gemaakt van de authentieke nerello mascalese druif en de druivenstokken zijn tussen de 70 en 100 jaar oud en liggen op een hoogte van 550 tot 1.000 meter boven het zeespiegel. Vulkanische wijnen zijn vaak bijzonder zo ook de wijnen van Passopisciaro. De wijnen van deze producent behoren tot de top van Sicilië.

“Andrea Franchetti was not satisfied with only producing deep wines in the Tuscan estate Tenuta di Trinoro. He has therefore decided to repeat this success with Passopisciaro. These new wines are simply breathtaking.” Robert Parker.

Hoog gewaardeerde kwaliteitswijnen uit Sicilië

De wijngaarden van Passopisciaro bevinden zich in verschillende contradas, of crus, tussen 550 en 1000 meter boven zeeniveau. Op de noordelijke zijde van de Etna, waar de meeste van zijn wijngaarden zich bevinden, is de temperatuur overdag meer dan 15 graden Celsius lager dan bij de kust. Het gebied kenmerkt zich door een zonnig klimaat en een koele bries die helpen om een zeer goede thermische conditie voor wijnbouw te creëren. De temperatuur ‘s-nachts is werkelijk koud gedurende de belangrijkste maanden voor de druiven. Dit zijn de maanden september en oktober. Hierdoor vertraagt de rijping van de druiven, wat de veerkracht en stevigheid van de wijnen ten goede komt. De bodem bestaat uit verschillende soorten vulkanisch as. Deze minerale rijkdom gecombineerd met de verschillende hoogten en licht creëren een zeer uniek groeimilieu voor wijn. 

 

 

Passobianco en Passorosso

In plaats van de inheemse carricante, die aan de oostkant van de vulkaan groeit, wordt Passobianco gemaakt van 100% chardonnay. Toen Franchetti op de Etna aankwam, plantte hij 4 hectare van de druif op steile terrassen. Deze liggen tussen 850 en 1.000 meter boven de zeespiegel in Contrada Guardiola. Het terroir bevat zeer losse, diepe, poederachtige lava die rijk is aan mineralen.

De Passorosso omvat een assemblage van oude nerello mascalese druiven van verschillende wijngaarden op verschillende hoogten aan de noordkant van de Etna. Over het algemeen liggen de hogere contradas op grindbodems met grovere korrels. De lagere contradas liggen op fijnere en diepere bodems die zijn samengesteld uit oudere lavastromen. Deze zijn nu geoxideerd tot lavastof. Deze wijn concentreert de kenmerken van verschillende  terroirs in een enkele fles om een globaal idee van een territorium te bieden.