Home » Wijnhuis » Stefano Porro

Stefano porro

Jonge wijnproducent met groot talent

Stefano Porro blijkt met zijn jonge leeftijd (geboren in 1993) in zijn eerste jaar al een ware belofte voor de productie van uitstekende kwaliteitswijnen te zijn.

In 2019 nam hij zijn familie wijngaard over met een duidelijk doel: uitstekende terroir gerichte wijn maken voor zijn kleine wijnkelder in Serralunga. De geschiedenis van de wijngaard gaat terug tot 1966 toen Stefano’s grootvader, Carlo een hectare land erfde in Cerrati bij Serralunga.

Na gedegen ervaring opgedaan te hebben bij een andere locale wijngaard, besloot Stefano de stap te wagen om de familie wijngaard over te nemen.

Met een beperkte productie, heeft hij een super Langhe Nebbiolo gemaakt in zijn wijngaarden in Serralunga. Een gebied met volwassen planten in optimale blootstelling om Barolo te produceren. Als starter en vanwege een beperkt kapitaal had hij in eerste instantie gekozen voor een eenvoudige vinificatie, maar het resultaat mag er wezen.

Bij zijn eerste oogst, bracht Stefano 1.600 flessen Nebbiolo en 1.000 flessen Barbera d’Alba Superiore uit. Deze flessen waren in no time uitverkocht bij de plaatselijke restaurants, vrienden en familie en de goed geïnformeerde Piemonte wijnkenners. In 2023 komt een nieuwe Dolcetto uit en zijn langverwachte Barolo 2019.

Zijn Langhe Nebbiolo is een wijn met een uitstekend karakter, aroma’s van rood fruit met kruidige toetsen, daadkrachtig en vol in de mond. Een wijn met Bourgondische kenmerken als verfijning en elegantie.

Het terroir komt volledig tot uitdrukking in de wijn

De grond op de oostzijde van de heuvel van Serralunga is samengesteld uit voornamelijk klei met adertjes van kalksteen. Deze brengt gedurfde en complexe wijnen met grote finesse en excellente drinkbaarheid voort.

Stefano bedrijft duurzame wijnbouw en zijn ethos is dat de wijn volledig het terroir tot uitdrukking moet brengen. Het werk in de wijngaarden gebeurt met de hand en behandelingen worden alleen indien nodig uitgevoerd. Stefano gebruikt “Sangue di Bue” (ossenbloed), een biologische mest, om de aarde vruchtbaar te maken.

De druiven worden uitsluitend handmatig door Stefano geselecteerd tijdens de oogst. De opbrengst is ongeveer 12/13 trossen per wijnstok, maar na de groene oogst en handmatige selectie worden slechts 8/9 trossen gebruikt voor zijn wijnen. Dit is een belangrijke stap in het proces, aangezien natuurlijke fermentatie plaats vindt zonder de toevoeging van welke gist dan ook. Dit vereist dat de druiven in perfecte conditie zijn als de vinificatie begint. Ook in de kelder wordt alles gedaan om de druiven te beschermen tegen schokken en ongewenste bacteriën.

Het wijnproces

Fermentatie en maceratie van de druiven vindt in cementtanks plaats, waarvan 50% van de hele tros om kleur te extraheren. Rijping in gebruikte barriques gedurende ongeveer 7/8 maanden alvorens te bottelen.

Stefano maakt een snelle ontwikkeling als wijnproducent in Barolo door en is duidelijk iemand om nauw te volgen.