Home » Wijnhuis » Azienda Agricola Sukula

Azienda Agricola Sukula

Riikka Sukula produceert topwijn in het hart van de Barolo zone

Sukula

Wijnmaker Riikka Sukula komt oorspronkelijk uit Finland, maar werd verliefd op Piemonte en de beroemde wijnen toen ze naar de regio reisde. Het verhaal van Riikka is er een van romantiek en vervulde dromen. De nebbiolo-wijnstokken van het landgoed Sukula omringen de gerestaureerde boerderij van Riikka. Hier woont zij samen met haar dochters en de bekende Finse chef-kok Jyrki Sukula.

Lees verder

Barolo en Barbera d’Alba wijnen van wereldklasse

Het ambachtelijk wijndomein ligt in het middeleeuwse dorp Serralunga d’Alba in Piemonte, in het hart van de Barolo DOCG-zone en produceert sinds 2006 wijnen van wereldklasse. Het landgoed beslaat iets minder dan twee hectare, wat zorgt voor een ongelooflijke aandacht voor detail die niet altijd wordt gevonden bij andere wijnhuizen in de regio. Vanwege de beperkte productiegrootte van het landgoed en een zorgvuldig oog voor kwaliteit, produceert Sukula slechts 4.500 flessen per jaar en wordt het beschouwd als een micro-producent in een regio waar veel andere wijndomeinen al vrij klein zijn.

Sukula-wijnen vertegenwoordigen een echt ambachtelijk en hoogwaardig product, waarbij elke stap van het wijnbereidingsproces met de hand wordt uitgevoerd. Momenteel produceert het landgoed bekroonde Barolo (Meriame cru), Langhe Nebbiolo en Barbera d’Alba.

Methodische aanpak werpt vruchten af

Gelijktijdig met de renovatie begon Riikka wijnbouwtechnieken te bestuderen met agronoom Gianpiero Romana en produceerde in 2006 het eerste wijnjaar van het landgoed, een Langhe Rosso (Meriame Langhetta). Veel van de originele Nebbiolo-wijnstokken waren wanhopig toe aan herplanting. Het herplanten werd langzaam en methodisch voltooid, waarbij altijd slechts een deel van het wijngoed tegelijk werd gekozen. Tegen 2014 was alle noodzakelijke herbeplanting van de onderstam voltooid.

Sukula’s eerste Barolo-vintage werd in 2007 gebotteld. Hoewel Sukula geen decennia aan historische wijnjaren heeft om op te rusten, is de wijn die wordt geproduceerd alleen van de hoogste kwaliteit en ontvangt hij lof van gewaardeerde wijncritici over de hele wereld.

Altijd met het oog op de toekomst, is Riikka momenteel ingeschreven in het interdisciplinaire Master of Wine-programma aan de nabijgelegen Universiteit voor Gastronomische Wetenschappen.

Eigenschappen van de Barolo wijn

De officiële Barolo DOCG-zone bestaat uit elf van de meest pittoreske dorpen van Noord-Italië, waaronder de gemeente Serralunga d’Alba, de thuisbasis van Azienda Agricola Sukula. Dit is een van de meest productieve en zeer gewaardeerde wijnproductiecentra ter wereld, dat zich uitstrekt tussen de heuvels van de Langhe in Piemonte.

Niet voor niets staat de Langhe bekend als UNESCO-werelderfgoed. Deze regio produceert al sinds 500 voor Christus wijn en heeft vijf verschillende wijnbouwgebieden. Daarvan is Barolo de meest gewaardeerde. Barolo is werkelijk een speciale en unieke wijn.

Alle Barolo-wijnen zijn 100% nebbiolo. DOCG-wetten schrijven voor dat de wijn minimaal 38 maanden moet rijpen, waarvan 18 op houten vaten. De wijnen zijn typisch granaatrood van kleur en hebben een intense, karakteristieke geur.