Home » Wijnhuis » Azienda Agricola Sukula

Azienda Agricola Sukula

Riikka Sukula produceert topwijn in het hart van de Barolo zone

Sukula

Wijnmaker Riikka Sukula van Azienda Agricola Sukula komt oorspronkelijk uit Finland. Zij werd verliefd op Piemonte en de beroemde wijnen toen ze naar de regio reisde. Kortom, het verhaal van Riikka is er bovenal een van romantiek en vervulde dromen. De nebbiolo-wijnstokken van het landgoed Sukula omringen de gerestaureerde boerderij van Riikka. Deze wijnstokken brengen prachtige Barolo wijnen voort van uitzonderlijke kwaliteit. Zeer kleinschalig en met veel oog en zorg voor de natuurlijke omgeving.

Op dit unieke wijndomein woont zij samen met haar dochters en de bekende Finse chef-kok Jyrki Sukula.

Barolo en Barbera d’Alba wijnen van wereldklasse

Het ambachtelijk wijndomein ligt in het hart van de Barolo DOCG-zone. Gelegen in het middeleeuwse dorp Serralunga d’Alba in Piemonte. Hier produceert het wijnhuis sinds 2006 wijnen van wereldklasse. Omdat landgoed iets minder dan twee hectare beslaat, zorgt dit voor een ongelooflijke aandacht voor detail. Hiermee onderscheidt zij zich van andere wijnhuizen in de regio. Vanwege de beperkte productiegrootte van het landgoed en een zorgvuldig oog voor kwaliteit, produceert Sukula slechts 4.500 flessen per jaar. Daarom is zij een micro-producent in een regio waar veel andere wijndomeinen al vrij klein zijn.

Sukula-wijnen vertegenwoordigen een echt ambachtelijk en hoogwaardig product, waarbij elke stap van het wijnbereidingsproces met de hand wordt uitgevoerd. Momenteel produceert het landgoed bekroonde Barolo (Meriame cru), Langhe Nebbiolo en Barbera d’Alba.

Methodische aanpak werpt vruchten af

Gelijktijdig met de renovatie begon Riikka wijnbouwtechnieken te bestuderen met agronoom Gianpiero Romana. Dit leidde in 2006 tot de productie van het eerste wijnjaar van het landgoed. Een Langhe Rosso (Meriame Langhetta). Veel van de originele Nebbiolo-wijnstokken waren wanhopig toe aan herplanting. Als gevolg daarvan is een proces van langzaam en methodisch herplanten in gang gezet. Uiteindelijk is in 2014 alle noodzakelijke herbeplanting van de onderstam voltooid.

Sukula’s eerste Barolo-vintage is in 2007 gebotteld. Zij heeft dan ook geen historie van decennia aan historische wijnjaren. Desalniettemin is de wijn die zij produceert uitsluitend van de hoogste kwaliteit en zij ontvangt dan ook lof van gewaardeerde wijncritici over de hele wereld.

Riikka is ingeschreven in het interdisciplinaire Master of Wine-programma aan de nabijgelegen Universiteit voor Gastronomische Wetenschappen. 

Eigenschappen van de Barolo wijn

De officiële Barolo DOCG-zone bestaat uit elf van de meest pittoreske dorpen van Noord-Italië. Hieronder valt ook de gemeente Serralunga d’Alba. Dit is dus de thuisbasis van Azienda Agricola Sukula. Hier ligt een van de meest productieve en zeer gewaardeerde wijnproductiecentra ter wereld. Het strekt zich uit tussen de heuvels van de Langhe in Piemonte.

Niet voor niets staat de Langhe bekend als UNESCO-werelderfgoed. Deze regio produceert al sinds 500 voor Christus wijn en heeft vijf verschillende wijnbouwgebieden. Daarvan is Barolo de meest gewaardeerde. 

Alle Barolo-wijnen zijn gemaakt van 100% nebbiolo druiven. De wijnen zijn typisch granaatrood van kleur en hebben een intense, karakteristieke geur.