BAROLO

Barolo is het vlaggenschip van Piemonte. Het is een droge rode wijn uit het gelijknamige dorp of een van de omliggende dorpen in Piëmonte, een Italiaanse wijnstreek ten zuiden van Turijn. De wijn wordt in 11 gemeenten geproduceerd, waarbij je van iedere gemeente weer andere karaktereigenschappen in de wijn kunt proeven.

Het wijnbouwgebied waar barolo gemaakt wordt, is ongeveer 1200 hectare groot. Een bijnaam van de wijn was al in 1860 “Wijn van koningen en koning van de wijnen.” Een uitmuntende wijn die opvalt door zijn elegantie, harmonie, structuur en levensduur. Het behoort tot de beste wijnen die Italië voortbrengt. Deze wijn heeft het hoogste predicaat dat Italië uitgeeft, DOCG.

Nebbiolo druiven in Barolo wijn

Barolo wordt gemaakt van de Nebbiolo druif (100%), die symbool staat voor Piemonte. Deze wijn moet minimaal drie jaar rijpen, waarvan anderhalf jaar op eikenhouten vaten. Als de rijping met vijf jaar wordt verlengd, mag de wijn een ‘Riserva’ heten.  

Barolo ruikt naar teer, viooltjes en rozen. De wijn kan een oranjeachtige kleur krijgen als hij ouder wordt. Een traditioneel gemaakte barolo heeft een forse tanninestructuur en vraagt daarom een lange rijping.

De smaak van Barolo wijn

Voor wie van een stevige en complexe rode wijn houdt is deze wijn zeer geschikt. Een wijn voor echte wijnkenners. Dit is een typische eetwijn met behoorlijk wat zuur en pittige tannines. De geur is complex en de smaak krachtig. Je ruikt en proeft een flinke dosis fruit, zoals pruimen, rode bessen en kersen. Dankzij de rijping op houten vaten kunnen er ook aroma’s vrijkomen van drop, leer, truffel en rozen. Een Barolo is bedoeld om te drinken bij kazen en stevige gerechten. Met een rood vlees gerecht haal je het beste in de wijn naar boven.

De meeste wijngaarden liggen op een hoogte van 250 tot 450 meter, op steile hellingen. Arme en schrale bodems, zoals die van Castiglione Falletto en Serralunga d’Alba, leveren stevige, geconcentreerde en volle wijnen op. Meer vruchtbaarder bodems, zoals bij Barolo zelf en het plaatsje La Morra, zorgen voor een zachtere, fruitigere en aromatischer wijn. Hierdoor zijn deze wijnen al wat jonger toegankelijk.

Corino

Cesare Bussolo

E. Molino

Figli Luigi Oddero

Lapo Berti

Sukula