BARBARESCO

 Barbaresco wordt vaak als het broertje van de Barolo gezien. Dit neemt niet weg dat een aantal Barbaresco producenten wereldwijd bekender dan hun Barolo collega’s. Het verschil met Barolo is dat de deze wijnen in het algemeen wat zachter en eerder op dronk zijn. Ook zijn deze wijnen vaak verfijnder, delicater, eleganter en soepeler met meer charme en mooie zachte fruittonen.

Barbaresco wijn uit Piemonte

De wijngaarden waar deze wijn gemaakt worden liggen in de regio Piemonte. Dit gebied wordt geheel omringd door de Alpen en grenst aan Zwitserland en Frankrijk. De wijn wordt geproduceerd in de provincie Cuneo in de gemeenten Barbaresco, Neive, Treiso, San Rocco en Alba. Er bestaat ook barbaresco riserva.

Het Langhe gebied in Piemonte, waar de Barolo en Barbaresco onder vallen, werd in 2014 uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed.

Nebbiolo druiven

Deze wijn mag alleen maar gemaakt worden van de druif Nebbiolo (100%).

Dit is een blauwe druivensoort die oorspronkelijk uit Italië komt en daar ook verbouwd wordt.

Deze druivensoort wordt geplant op de meest zonnige en warme plekken, waar de druiven goed kunnen rijpen aan de ranken. 

De productie is heel klein en het stadje dat dezelfde naam heeft als de wijn, telt nog geen 700 inwoners. In 1799 werd voor de eerste keer officieel over deze wijn geschreven. De wijn ontving in 1980 de DOCG-status. 

De smaak van Barbaresco

De samenstelling van de grond op deze speciale plek in Italië zorgt voor de unieke smaak van de Nebbiolo druiven en daarmee ook voor de kenmerkende smaak van de wijnen die hiervan gemaakt worden.  Liefhebbers van wijn zullen deze smaak en geur zeker kunnen waarderen.

Het is een delicate verfijnde wijn. Al harmonieus wanneer de wijn jong is, is hij in staat om lang te ouderen in de kelder.

De wijnen van Nada Fiorenzo en Guido Rivella behoren tot de top van Piemonte.