Home » Wijnhuis » Nada Fiorenzo

Nada Fiorenzo

Barbaresco uit Piemonte met een lange geschiedenis

Nada Fiorenzo

Dit wijnhuis ademt geschiedenis met drie generaties wijnmakers en gaat terug tot het jaar 1921. De jongste loot is Danilo (op de foto) die aan het einde van zijn universitaire studie besluit zich volledig te wijden aan het leven in de kelder. Samen met zijn vader Bruno houden zij de tradities in ere met respect voor het milieu. 

De familie Nada produceert ongeveer 45.000 flessen en cultiveert 10 hectare wijngaarden in de beste crus van Treiso. Rond het huis zijn twee aangrenzende maar zeer verschillende percelen; Rombone en Manzola. De eerste zuiver kalkhoudend kleiachtig, dat wijnen geeft met een buitengewone complexiteit en lange levensduur.

De tweede kalkhoudend kleiachtig met ontsluitingen van zandlagen en daarmee geschikt voor wijnen van grote elegantie. Op een paar honderd meter van de kelder worden de druiven geoogst in de Montaribaldi cru, waar wijnstokken staan die vele jaren geleden zijn geplant op deze steile en perfect op het zuiden gerichte heuvelrug. De grond, oud en geërodeerd door de tijd, is kalkhoudend met een kleine hoeveelheid klei.

In de kelder hebben Bruno en Danilo besloten om elk perceel afzonderlijk te vinifiëren om de verschillende identiteiten te versterken; fermentatie en maceratie worden gedicteerd door de natuurlijke cyclus zonder te forceren met traditionele methoden van overpompen en stansen. Alle wijnstokken worden al geruime tijd biologisch geteeld, hoewel op dit moment de gecertificeerde omschakeling gaande is.

Befaamd wijncriticus Antonio Galloni noemt de Barbaresco Manzola DOCG 2016  van Nada Fiorenzo “a brilliant wine”