Home » Klassieke Italiaanse wijnen » Valpolicella

Valpolicella 

De Valpolicella is een Italiaanse rode wijn met het kwaliteitslabel Denominazione di Origine Controllata (DOC) die wordt geproduceerd in de provincie Verona. ten oosten van het Gardameer.

In een van de belangrijkste wijnbouwgebieden in Italië, wordt een prominente plaats ingenomen door Valpolicella, een heuvelachtig gebied dat verschillende gemeenten in de provincie Verona omvat. Het is een gebied met een oude wijntraditie, die al bekend was bij de Romeinen. Er worden rode wijnen geproduceerd die zeer verschillende stijlen kunnen aannemen, afhankelijk van de gebruikte productiemethoden. Naast de meer typische, complexe en volle interpretaties, hebben jonge, frisse en drinkbare wijnen de laatste jaren veel succes.

Het is een aangename zachte wijn en wordt gemaakt van voornamelijk drie druivensoorten;  Corvina Veronese, Rondinella en Molinara. De Valpolicella Superiore versie heeft wat meer structuur en rondheid en moet minimaal een jaar oud zijn en een alcoholpercentage van minimaal 12 procent bevatten. De Ripasso is gemaakt met gedeeltelijk gedroogde druivenschillen die zijn overgebleven van de fermentatie van Amarone of Recioto.

De wijnen worden altijd geproduceerd in overeenstemming met een lange en zeer solide territoriale traditie.

De smaak van Valpolicella wijn

De lichtere wijnen zijn onder meer de eenvoudige Valpolicella en de Valpolicella Classico, die overtuigen met fruitige aroma’s van zure kersen, bramen, licht bittere tonen en een mooie zuurgraad.

Deze wijnen worden vaak licht gekoeld geserveerd. Als instapcategorie zijn ze echter het visitekaartje van een goede wijnmaker.

Als je op zoek bent naar wat meer pit naast stimulerende fruittonen, kun je de kwaliteitspiramide beklimmen en de enigszins gestructureerde Valpolicella met het opschrift Superiore proberen.

 

De karakteristieke Valpolicella Superiore 

De betere wijnen hebben een intense robijnrode kleur, met een volle, complexe smaak en een karakteristiek wijnaroma. De wijnen in ons assortiment zijn van de hoogste kwaliteit en worden alleen maar mooier met de jaren. Ze worden met veel zorg en op ambachtelijke wijze geproduceerd in kleinschalige wijnhuizen. Daarbij is respect voor de omringende natuur van belang en worden er geen giftige pesticiden of herbiciden gebruikt.