AMARONE

Amarone della Valpolicella is ongetwijfeld één van de meest intense rode wijnen ter wereld. De wijn wordt al lang omschreven als een krachtige en elegante rode wijn. Je kunt deze wijn in één adem noemen met de “koninklijke wijn” Barolo maar ook met de befaamde Barbaresco en Brunello di Montalcino.

Amarone wijn uit Veneto

De wijn wordt in de regio Veneto in het noordoosten van Italië geproduceerd. In Verona vindt jaarlijks de Vinitaly plaats. Dit is een van de belangrijkste wijnbeurzen van Europa. Veneto beschikt over een verbazingwekkend groot aantal wijnen met een kwaliteitspredicaat DOC of DOCG. Daarom is het een zeer gewilde en geliefde wijnregio die veelal hoge beoordelingen ontvangt.

Amarone druiven

De wijnvelden liggen dichtbij Verona en de productie van de wijn is opmerkelijk. Voor het maken van deze wijn worden meestal de druiven Corvina, Corvinone en Rondinella gebruikt. De druiven worden geplukt in trossen en bewaard in kamers met een lage luchtvochtigheid. Het drogen van de druiven kan wel 100 tot 120 dagen duren. Dit noemen ze “appassimento” waardoor de druiven tot 40% van hun vocht verliezen. Er blijft een geconcentreerde druif over die vervolgens geperst en gefermenteerd wordt. Daarna rijpt de wijn minimaal 24 maanden in houten vaten.

Om er zeker van te zijn dat de wijn uitsluitend van Corvina (tussen 45% en 95%), Corvinone (tot 50%) en Rondinella (tussen 5% en 30%) druiven wordt gemaakt, is deze wijn sinds 2005 een DOCG en wordt er streng toegezien op het naleven van de regels.

Er zijn eveneens wijnhuizen, zoals Ernesto Ruffo, die de wijn maar liefst 10 jaar laat rijpen voordat het op de markt komt. Dit is een zeer exclusieve Amarone die op ambachtelijk wijze wordt gemaakt en van een ongekend niveau is.

De smaak van Amarone

Deze heerlijk rode wijn is in de mond verleidelijk, vol, kruidig, droog en met een licht zoetje.

Marco Mosconi