Home » Klassieke Italiaanse wijnen » Super Tuscans en Chianti

Super Tuscans/Chianti

Hoewel de benaming Super Tuscans nog niet bekend was, bestond er eeuwen geleden, in 1398, al een document waarin over Chianti werd geschreven. Net na de middeleeuwen, zo rond 1600, was Chianti internationaal bekend en werden er grote hoeveelheden verscheept naar diverse delen van Europa.

Top Super Tuscans/Chianti wijnen

De Chianti streek is nog steeds bekend maar het imago is soms ten onrechte wat verminderd. Chianti wordt gemaakt van de Sangiovese druif en eventueel aangevuld met Canaiolo, Merlot of Cabernet Sauvignon. Je hebt vele kwaliteiten in de Chianti. De betere en duurdere Chianti’s zijn de Riserva en Gran Selezione. We hebben een aantal jaren velen wijnhuizen in de Chianti streek benaderd en uiteindelijk een mooie selectie kunnen samenstellen. We wilden de zekerheid hebben dat de aangeboden wijnen uit deze streek van topkwaliteit zijn en voor een goede prijs.

Wat is een Super Tuscan?

In de jaren 70 ontstond een nieuwe klasse wijnen die in de handel bekend staan als “Super Tuscans”. Deze wijnen werden gemaakt buiten de DOC/DOCG-regelgeving, maar werden van hoge kwaliteit geacht en dwongen hoge prijzen af. Veel van deze wijnen werden cultwijnen. Bij de hervorming van het Italiaanse classificatiesysteem kwalificeren veel van de originele Super Tuscans zich nu als DOC- of DOCG-wijnen, maar sommige producenten geven nog steeds de voorkeur aan de vrijgegeven classificaties of gebruiken de Inidicazione Geografica Tipica (IGT) classificatie van Toscane.

Is een Super Tuscan een kwaliteitswijn?

De definitie van Super Tuscan identificeert al die Toscaanse labels die niet vallen onder de benaming van gecontroleerde en gegarandeerde oorsprong. De benaming kan gebruikt worden voor wijnen die gemaakt zijn van Franse druiven die in Toscane geplant zijn. Een voorbeeld hiervan is Bordeaux, maar het kan net zo goed gelden voor wijnen die gemaakt zijn met de Toscaanse Sangiovese druif.

Super Tuscans/Chianti wijnen vind je in heel Toscane. Aan de Toscaanse kust zoals in het bekende gebied Bolgheri waar veel Franse druiven zijn geplant maar ook in het Chianti gebied waarbij wijnhuizen hun beste Chianti gebaseerd op Sangiovese de IGT classificatie laten aannemen en daarmee een Super Tuscan zijn. Het niveau van de wijn doet niet onder en is zelfs vaak hoger dan een tot DOC of DOCG geclassificeerde wijn.