Home » Klassieke Italiaanse wijnen » Brunello di Montalcino

Brunello di Montalcino

De geschiedenis van de Brunello di Montalcino begon in 1865, in het Toscaans dorpje Montalcino, toen Ferruccio Biondi Santi de eerste rode wijn genaamd Brunello op de markt bracht. Hij won met die wijn een prijs. De wijn was destijds ook gemaakt van de Sangiovese druif en had een aantal jaren in houten vaten gerijpt.  

In 1980 realiseerde men de status van DOCG. Dit is de hoogste Italiaanse kwalificering voor wijn. De productiezone is beperkt tot Toscane, op het grondgebied van de gemeente Montalcino in het zuiden van de provincie Siena. De Brunello di Montalcino is (samen met Barolo, Barbaresco en Franciacorta) de meest gewaardeerde en duurst betaalde Italiaanse wijn. Een fles van een goed jaar kan honderden euro’s kosten.

Het wijnhuis Biondi Santi is legendarisch geworden en bestaat nog steeds. Tot de jaren tachtig was het dorpje Montalcino heel arm, maar de Brunello di Montalcino heeft daar verandering in aangebracht. Tegenwoordig zijn er ongeveer 300 producenten die voor veel werkgelegenheid zorgen.

Hoge kwaliteitseisen

De Brunello moet aan strenge eisen voldoen die gecontroleerd en gegarandeerd moeten zijn om de naam te mogen dragen. Deze wijn is in 20 jaar wereldberoemd geworden en de wijnen van sommige wijnhuizen hebben zelfs een cultstatus gekregen. De eenvoudige versie is de Rosso di Montalcino die ook aan hoge kwaliteitsnormen voldoet en optimaal de moeite waard is om te drinken. Deze wijn heeft een DOC-kwalificering.

Terroir bepalend voor excellente wijn

Galestro is een leistenen bodem die voor de meest hoogstaande wijnen van Brunello di Montalcino zorgt. Dankzij het kalk- en mineraalrijke karakter vormt dit het meest geschikte terroir ter bevordering van het gehele proces. Een mediterraan klimaat, gedraineerde hellingen, alsook een perfecte hoek ter ontvangst van zonlicht zijn zaken die dit bovendien prima kracht bij zetten.

Hoe smaakt een Brunello wijn?

Het is is bijzonder hoogstaande wijn met finesse, fruit, harmonie en voldoende kracht. De wijn komt na 10 jaar optimaal tot zijn recht en kan met gemak 20 jaar houdbaar blijven.