Home » Wijnhuis » Cerbaiona

Cerbaiona

Uitgelezen wijnen voor de echte Brunello liefhebber

Cerbaiona

Ik ben al vele jaren liefhebber van Cerbaiona wijnen. Een persoonlijke ontmoeting met Matthew Fioretti kon dan ook niet uitblijven. Hij is één van de eigenaren van het wijnhuis Cerbaiona dat prachtig gelegen is aan de rand van een heuvel net ten oosten van Montalcino. Zijn passie en toewijding om kwaliteitswijnen te produceren alsook de bijzondere locatie zorgen ervoor dat hij juist op deze plek Brunello’s van de hoogste kwaliteit produceert.

Tegenwoordig behoort dit wijnhuis tot de absolute top van Montalcino. De wijnen zijn internationaal zeer gewild bij de echte Brunello liefhebber. 

Antonio Galloni kende maar liefst 100 punten toe voor het oogstjaar 2010. Daarbij haalden andere jaargangen eveneens respectabele scores van 95 en 96 punten.

Ambachtelijke wijnproductie

De cultusproducent Cerbaiona heeft een relatief kleine wijngaard waar de druiven met de hand geplukt worden. De bodem staat van oudsher bekend als bijzonder geschikt voor de groei van de sangiovese druif. Bovenal is de bodem geschikt voor een cru wijngaard.

De locatie is al eeuwenlang het gezicht van deze hoek van Montalcino. Zelfs voordat de naam Brunello di Montalcino verscheen, werd gezegd dat de beste wijn uit La Cerbaiona komt. De hermetische heuvel en de mergelbodem met een topje zand, markeren dit gebied. Ook zonder speciale ingrepen is het mogelijk om hier een unieke wijn te verkrijgen. 

Het scheiden van de wijngaarden vormt het begin van een ambachtelijke aanpak in wijn maken. Selectietafels en en een state-of-the-art destemmer garanderen de selectie en bewaring van de beste druiven. Vervolgens brengt hij de druiven, zonder ze te persen, over in houten vaten van 15, 25 en 30 HL.

Jaarlijkse productie van Brunello en Rosso di Montalcino

Cerbaiona produceert jaarlijks tussen de 10 en 15 duizend flessen Brunello di Montalcino. Daarnaast produceert dit wijnhuis in verhouding tot de vintage, tussen de 3.000 en 5.000 flessen Rosso di Montalcino. Om kwaliteit en selectie te garanderen, produceert het bedrijf soms kleine hoeveelheden Sangiovese IGT.

 

Een exclusieve Toscaanse cultwijn

De wijnen zijn niet wijdverspreid maar worden zeer gewaardeerd door de echte Brunello liefhebber en insiders. Een ideale wijn voor verzamelaars om in een kelder verder te laten rijpen. Het is met recht een exclusieve wijn te noemen. Naast de Brunello di Montalcino is de Rosso di Montalcino ook een prachtige wijn en zeer aanbevelenswaardig.