Home » Wijnhuis » Poggio Scalette

Poggio Scalette

Chianti wijn uit Greve van grote klasse

Poggio Scalette

Het landgoed Podere Poggio Scalette ligt op de Ruffoli-heuvel op een hoogte van ongeveer 600 meter, in de gemeente Greve in Chianti. Het wijndomein is in het bezit van de familie Fiore. Jurij, de twee na oudste van de vier broers, is ook al zo een jonge wijnmaker en zorgt voor alle productie aspecten. Dit onder leiding van zijn vader Vittorio Fiore, een zeer gerespecteerde en internationaal bekende oenoloog.

Vittorio is ongetwijfeld een van de meest illustere namen in de Italiaanse wijnwereld, aangezien hij heeft bijgedragen aan de heropleving van de Toscaanse wijnbereiding in de jaren tachtig en negentig. Na belangrijke ervaringen in San Michele dell’Adige en Conegliano, en na belangrijke institutionele en universitaire functies te hebben bekleed, concentreerde hij al zijn ervaring op het opzetten van zijn eigen onafhankelijke bedrijf. Zo ontstond Podere Poggio Scalette in 1991, met een tweede pand in 1996, met een totale oppervlakte van 40 hectare. Dit omvat 10 hectare olijfbomen, 2 hectare bouwland, 5 hectare bos, 8 hectare gebouwen en slechts 15 hectare wijngaarden.

90 jaar oude wijnstokken

Het wijndomein heeft een variabele zuidwest- en zuidoostelijke ligging, die tussen 350 en 600 meter boven de zeespiegel uitstijgt. Deze heuvels worden gekenmerkt door de aanwezigheid van buitengewone droge stenen muren die de wijnstokken en olijfbomen ondersteunen en kleine terrassen vormen die lijken op kleine trappen. Sommige wijnstokken zijn erg oud namelijk 90 jaar. De bodem is zanderig en rijk aan stenen, mergel en grind.

Hoge scores voor deze voortreffelijke wijnen

De wijnen van Podere Poggio Scalette zijn gebaseerd op de oudste tradities en worden gemaakt door de deskundige hand van Vittorio. De druiven worden met veel respect en gevoel verzorgd om gezond en perfect rijp fruit te creëren. De fermentatie vindt plaats in stalen tanks, terwijl de wijn rijpt in Franse eikenhouten barriques of tonneaux. De stijl weerspiegelt de oude Bordeaux-traditie, terwijl de wijnen gemaakt in Lamole, die worden geïnterpreteerd door zijn zoon Jurij die in Beaune studeerde, meer lijken op de Bourgogne-types. De rode wijnen onthullen een verfijnd, elegant en hoogwaardig profiel en behoren tot de meest nobele en belangrijke namen in het Chianti Classico-gebied. Hiervan is een speciale ereplaats gereserveerd voor de majestueuze en uitstekende “Piantonaia” en de iconische en monumentale “Carbonaione”, die bijzonder goed wordt herinnerd en gewaardeerd als de eerste voortreffelijke wijn die door de wijnmakerij is geproduceerd. Dit is ook terug te zien in de hoge scores die de wijnen van Poggio Scalette ontvangen.

Il Carbonaione IGT 2018 ontving maar liefst 97/100 punten van James Suckling.