Home » Wijnhuis » Salicutti

Salicutti

Podere Salicutti staat voor exceptionele Brunello’s

Salicutti

Felix en Sabine Eichbauer zijn de eigenaren van dit bijzondere wijngoed na zich jarenlang verdiept te hebben in de bijzonderheden en verborgen geschenken van Salicutti, onder leiding van de vorige eigenaar Francesco Leanza. Het succesvolle team bestaat uit zeer ervaren medewerkers, vertrouwde consultants en goede vrienden. En dat loont zich want de Brunello’s van dit kleine wijngoed halen bijzonder hoge scores bij gerenommeerde wijncritici als Robert Parker, Falstaff en Vinous. De drie Brunello’s in ons assortiment hebben alle tussen 94-98 punten gescoord. Een bijzonder knappe prestatie en een perfecte wijn voor de echte Brunello liefhebber.

Biodynamische Brunello di Montalcino

Hun instinct moedigde hen aan om over te gaan op de omschakeling van biologische naar biodynamische wijnbouw. Ze omarmden het opmerkelijke microklimaat en het potentieel voor een zelfvoorzienende boerderij – een die energie produceert met behulp van het eigen grondwater van het landgoed en zichzelf voedt met bijenkorven, een fruitboomgaard en een moestuin – en openden hun geest voor het concept van een “Cosmo di Salicutti”.

De drie crus bij Podere Salicutti verschillen enorm in hun microklimaat en bodem, maar toch vertegenwoordigen ze elk een onvervangbaar onderdeel van deze kosmos, genesteld in een geheel eigen bos. Elk van de wijngaarden van het landgoed is geclassificeerd met de hoogst beschikbare kwaliteitsaanduiding, Brunello di Montalcino. Dit geeft Salicutti een opmerkelijk bevoorrechte positie, zelfs volgens de normen van de meest legendarische landgoederen in de regio.

De Brunello van Salicutti neigt naar het elegante, met een bijna Bourgondisch tintje. Elke druif wordt met de hand geoogst en vervolgens onderworpen aan een extra controle op de sorteertafel voordat ze onmiddellijk worden geperst. In de koele kelders van de cantina – vrij van interventie of verfijning – wordt de wijn voorzichtig gerijpt in houten vaten en bewaard in de fles tot de ideale rijpheid is bereikt.

De familie Eichbauer beschouwt de traditie van biologische bedrijfsvoering als een zeer waardevol bezit en blijft het bedrijf leiden zoals Francesco Leanza het bedoeld had door de principes van biologische wijnbereiding te handhaven. De onderliggende filosofie is het benadrukken van typiciteit en terroir, twee onmisbare factoren voor het bereiken van de kwaliteit en het karakter van de Podere Salicutti-wijnen.