Home » Wijnhuis » Cesare Bussolo

Cesare Bussolo

Wijnmaker en partner van Roberto Voerzio

Cesare Bussolo

Cesare Bussolo is ongetwijfeld een van de interessantste wijnproducenten die je momenteel in Piemonte kunt volgen. Hij is geboren en getogen in het hart van La Morra, een van de dorpjes waar de Barolo vandaan komt. Zijn kindertijd werd dan ook gemarkeerd door de wijnbouw en hij is uiteindelijk afgestudeerd aan de Alba Wine School.

Sinds 2007 werkt hij voor het Roberto Voerzio landgoed. Hier is hij betrokken bij zowel de wijngaarden als het gehele productieproces. Hij is daarmee een trouwe en onmisbare partner van Roberto Voerzio geworden. Roberto Voerzio is een begrip in Piemonte maar ook internationaal. Zijn wijnen krijgen zeer hoge scores en zijn daarom zeer gezocht. 

Een wijnmaker met kennis en ervaring

In 2009 begon Cesare Bussolo zijn eigen reis als wijnmaker. Hij kocht een oude wijngaard van 90 jaar oud in Santa Lucia. Dit is een gebied dat bijzonder goed is aangepast aan de Barbera wijngaard cultuur van de stad La Morra. Dit gebied beschouwt Cesare als de beste terroir in de wereld.

In 2010 heeft hij de wijngaard herplant met een zeer hoge plantdichtheid van circa 8000 planten per hectare. Hij reduceerde hiermee de opbrengst per plant tot 1 kg.

De wijngaard gebruikt geen pesticides en herbicides, zodat de terroir volledig tot zijn recht kan komen. Kortom, hij bewerkt het land op biologische en zorgvuldige wijze. De druiven worden met de hand geplukt bij perfecte rijpheid en zijn super gezond.

Daarnaast volgt hij ook in de wijnkelder het natuurlijk proces. Hij gebruikt hiervoor inheemse gist, no alteration en malolactische fermentatie in stalen tanks. Nadat de wijn in eiken vaten is gerijpt, wordt deze zonder filtering gebotteld. Cesare produceert zijn wijnen in de wijnkelder van Roberto Voerzio.

Zoals Cesare zelf zegt, is Roberto Voerzio nog steeds zijn mentor en leraar. Dit resulteert in een bundeling van kennis en ervaring en maakt het mogelijk om de absolute kwaliteit van de wijnen en wijngaarden te bereiken.