Home » Wijnhuis » Cesare Bussolo

Cesare Bussolo

Wijnmaker en partner van Roberto Voerzio

Cesare Bussolo

Cesare Bussolo is ongetwijfeld een van de interessantste wijnproducenten die je momenteel in Piemonte kunt volgen. Hij is geboren en getogen in het hart van La Morra, een van de dorpjes waar de barolo vandaan komt. Zijn kindertijd werd dan ook gemarkeerd door de wijnbouw en hij is uiteindelijk afgestudeerd aan de Alba Wine School.

Sinds 2007 werkt hij voor het Roberto Voerzio landgoed en is hij betrokken in zowel de wijngaarden als het gehele productieproces en daarmee een trouwe en onmisbare partner van Roberto Voerzio geworden.

Lees verder

In 2009 begon hij zijn eigen reis als wijnmaker en kocht een oude wijngaard van 90 jaar oud in Santa Lucia, een gebied dat bijzonder goed is aangepast aan de Barbera wijngaard cultuur van de stad La Morra dat hij als de beste terroir in de wereld beschouwt. In 2010 heeft hij de wijngaard herplant met een zeer hoge plantdichtheid van circa 8000 planten per hectare, waardoor de opbrengst per plant gereduceerd werd tot 1 kg. De wijngaard wordt biologisch geteeld, zonder het gebruik van pesticides en herbicides, zodat de terroir volledig tot zijn recht kan komen. De druiven worden met de hand geplukt bij perfecte rijpheid en zijn super gezond. Ook in de wijnkelder wordt het natuurlijk proces gevolgd met inheemse gist, no alteration en malolactische fermentatie in stalen tanks. Nadat de wijn in eiken vaten is gerijpt wordt deze zonder filtering gebotteld. De wijnen van Cesare worden in de wijnkelder van Roberto Voerzio geproduceerd.

Zoals Cesare zelf zegt, is Roberto Voerzio nog steeds zijn mentor en leraar en deze bundeling van kennis en ervaring maakt het mogelijk om de absolute kwaliteit van de wijnen en wijngaarden te bereiken.